top of page

Acerca de

1.png

Θέλω να πάρω μέρος στο
"Μεγάλο Κυνήγι των Μικροπλαστικών"

Συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής ή στείλτε μας ένα μήνυμα στα social media

 

και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο!

  • Facebook
  • Instagram
arrow&v

Χαιρόμαστε πολύ που θέλετε να γίνετε κι εσείς Κυνηγός Μικροπλαστικών!

Θα επικοινωνήσουμε σύντομα μαζί σας!

1.jpg

Τι είναι το Μεγάλο Κυνήγι των Μικροπλαστικών;

Το "μεγάλο κυνήγι των μικροπλαστικών" είναι μία δράση που έχει στόχο την καταγραφή των μικροπλαστικών και μεσοπλαστικών στην ακτογραμμή της Ελλάδας. Η δράση υλοποιείται από την SoSCIety στο πλαίσιο του προγράμματος "Σημεία Στήριξης, Μικρές Δωρεές-Μεγάλες Ιδέες", που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου –ΚΙΚΠΕ, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Costas M. Lemos Foundation και το Ίδρυμα Μποδοσάκη, και την εθελοντική συμμετοχή της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας (ΟΙΚΙΠΑ), του Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμήματος Γεωλογίας, Πανεπιστημίου Πατρών και της Δρ. Χρυσής Καραπαναγιώτη, Καθηγήτρια, Τμήματος Χημείας, Πανεπιστημίου Πατρών.

Πρόκειται για την πρώτη πανελλήνια πρωτοβουλία για συλλογή μεγάλου όγκου δεδομένων για την αποτύπωση του ρυπαντικού φορτίου από μικροπλαστικά (διαστάσεων 1-5 χιλιοστά) και μεσοπλαστικά (5-25 χιλιοστά) στις ελληνικές ακτές, με την πολύτιμη συμβολή των πολιτών όλων των ηλικιών, που καλούνται να συμμετέχουν σε αυτή την επιστημονική έρευνα. 

Τα µικροπλαστικά είναι µικρά κοµµάτια πλαστικού µεγέθους µικρότερου από 5 mm που συναντάµε σε αυξανόµενες ποσότητες στο θαλάσσιο περιβάλλον τα τελευταία χρόνια. Σύµφωνα µε τον ΟΗΕ το 2017 υπήρχαν τουλάχιστον 51 τρισεκατοµµύρια µικροπλαστικά σωµατίδια στις θάλασσες, 500 φορές περισσότερα από τα αστέρια που υπάρχουν στο γαλαξία µας, τα οποία, µεταξύ άλλων, συσσωρεύουν τοξικές ουσίες που βρίσκονται στο θαλασσινό νερό. Αυτές οι τοξικές ουσίες συσσωρεύονται στα µικροπλαστικά, τα οποία καταπίνονται λανθασµένα από τη θαλάσσια ζωή και καθώς εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα καταλήγουν και στην ανθρώπινη διατροφή, µε ανησυχητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Σύµφωνα µε µελέτες, ορισµένα πλαστικά προσροφούν περισσότερες τοξικές ουσίες, ενώ άλλα είναι πιο ελκυστικά ως τροφή για τους θαλάσσιους οργανισµούς . Συνεπώς, είναι σηµαντικό να γνωρίζουµε τους τύπους µικροπλαστικών που συναντάµε στο θαλάσσιο περιβάλλον, πού βρίσκονται και σε ποιες συγκεντρώσεις.

Το μεγάλο κυνήγι των μικροπλαστικών έχει στόχο να καλύψει αυτό το κενό και να δώσει τη δυνατότητα να συγκεντρωθεί µεγάλος όγκος δεδοµένων που µπορούν να αναλυθούν, να χαρτογραφηθούν και να διατεθούν για περαιτέρω έρευνα και µελέτη, αλλά και να αποτελέσουν βάση για τον σχεδιασµό στρατηγικών για τον περιορισµό των πιο επιβλαβών και των πιο διαδεδοµένων τύπων πλαστικού στην πηγή. Επιπλέον στόχος του "μεγάλου κυνηγιού των μικροπλατικών" είναι τα δεδοµένα αυτά να συλλεχθούν από πολίτες, αξιοποιώντας την επιστήµη των πολιτών ως εργαλείο για την συλλογή µεγάλου όγκου δεδοµένων, για την βιωµατική ενηµέρωση των πολιτών, προσφέροντας την ευκαιρία της συµµετοχής τους στη χάραξη στρατηγικών για περιορισµό του προβλήµατος της πλαστικής ρύπανσης. 

Ενδιαφέρομαι! Τώρα τι κάνω;

Όλες και όλοι έχουμε μια πολυάσχολη ζωή, αλλά πιθανώς να θέλουμε να συμβάλλουμε στην επίλυση των μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων, όπως αυτή της πλαστικής ρύπανσης. Αν θέλετε να βοηθήσετε, η συμμετοχή σας στο Μεγάλο Κυνήγι των Μικροπλαστικών είναι η τέλεια λύση! Με τη συμμετοχή σας θα συμβάλλετε ενεργά στην επιστημονική κατανόηση του προβλήματος και θα βοηθήσετε στη χάραξη στρατηγικών για την καταπολέμηση του . Η δράση αυτή έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι αποδοτική χωρίς να ζητάει πολλά από πλευράς κόστους και χρόνου, καθιστώντας τη συμμετοχή σας όσο το δυνατόν πιο εύκολη. Χρειάζεται περίπου 1 ώρα για να κάνετε μια επιστημονική έρευνα για τα μικροπλαστικά στην περιοχή σας και τα περισσότερα από τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσετε μπορείτε να τα βρείτε στο σπίτι ή να τα αγοράσετε με ελάχιστο κόστος. Έτσι, μπορείτε να κάνετε μια έρευνα σχεδόν οπουδήποτε υπάρχει μια παραλία με άμμο, αλλά και σε μια όχθη ποταμού ή λίμνης.

Εάν θέλετε να συμμετάσχετε στο project Το Μεγάλο Κυνήγι των Μικροπλαστικών, η διαδικασία είναι απλή. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθήσετε τα πέντε παρακάτω απλά βήματα.

Βήμα 1

Δηλώστε συμμετοχή για να σας καθοδηγήσουμε!

Ο οδηγός του μεγάλου κυνηγιού των μικροπλαστικών περιέχει αναλυτικά όλες τις πληροφορίες που θα χρειαστείτε για τη διεξαγωγή της δειγματοληψίας και της καταγραφής καθώς και την φόρμα καταγραφής που θα πρέπει να συμπληρώσετε και να μας στείλετε. Υπάρχει επίσης υποστηρικτικό βίντεο το οποίο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε γρήγορα τη διαδικασία. Με την συμπλήρωση της φόρμας συμμετοχής θα επικοινωνήσουμε μαζί σας ώστε να σας στείλουμε τον οδηγό, να σας κατευθύνουμε να επιλέξετε μία κατάλληλη ακτή, αλλά και να απαντήσουμε σε κάθε ερώτημα που θα προκύψει. 

Αν βρίσκεστε στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, που είναι η έδρα μας, θα χαρούμε ιδιαίτερα να προγραμματίσουμε την καταγραφή ώστε να παρευρεθούμε και εμείς, να σας βοηθήσουμε, να συζητήσουμε και να γνωριστούμε από κοντά!

 

Βήμα 2

Προγραμματίστε την έρευνα

Αποφασίστε πότε και πού θα πραγματοποιήσετε την έρευνά σας. Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά πάντα συνιστάται να κάνετε την έρευνα όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν, δηλαδή όταν δεν έχει μεγάλο κυματισμό/δυνατό άνεμο ή/ και βροχή.

Η έρευνα είναι τόσο απλή που μπορεί να γίνει από ένα άτομο, αλλά είναι πιο διασκεδαστική και μπορείτε να συλλέξετε περισσότερα δεδομένα εάν είστε  με παρέα! Γι' αυτό μπορείτε να προσαρμόσετε τις μακέτες που υπάρχουν στον οδηγό του μεγάλου κυνηγιού των μικροπλαστικών (ή να ζητήσετε από εμάς να σας το κάνουμε) προσθέτοντας ημερομηνία και τόπο διεξαγωγής και να φτιάξετε ένα event ή ανακοίνωση στα social media κινητοποιώντας τους γνωστούς σας και τους/τις φίλους/ες τους και πολίτες της περιοχής σας γενικότερα να συμμετέχουν.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ακριβώς πού θα γίνει η έρευνα μικροπλαστικών, και γι' αυτό πάντα σημειώνουμε τις συντεταγμένες της περιοχής έρευνας χρησιμοποιώντας τους Χάρτες Google (Google Maps). 

 

Βήμα 3

Υλοποιήστε την έρευνα!

Ήρθε η ώρα της έρευνας! Η έρευνα για μικροπλαστικά είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να συναντηθείτε με άλλους ανθρώπους σε ένα διαφορετικό πλαίσιο: ως ενεργοί πολίτες. Θα αναδείξετε τα προβλήματα της περιοχής σας, θα ενημερωθείτε για το ζήτημα των μικροπλαστικών και της πλαστικής ρύπανσης θα έρθετε κοντά στη φύση, έχοντας τη δυνατότητα να παρατηρήσετε λεπτομέρειες που πιθανότατα να προσπερνούσατε στο παρελθόν.

Μία πλήρης έρευνα περιλαμβάνει 5 δείγματα που λαμβάνονται σε 5 σημεία σε μια έκταση τουλάχιστον 25 μέτρων ακτογραμμής. Αυτό μας δίνει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα μιας ακτής. Όμως, μη διστάσετε να πάρετε περισσότερα δείγματα και να κάνετε όσες έρευνες θέλετε, ακόμη και από την ίδια παραλία αλλά σε διαφορετικές ημερομηνίες. Η επανάληψη της έρευνας είναι πολύ σημαντική, γιατί έτσι μπορούμε να παρακολουθήσουμε το πρόβλημα και όχι απλά να το διαπιστώσουμε.

 

Βήμα 4

Αναλύστε τα δείγματά σας

Τώρα που διασκεδάσατε συλλέγοντας τα δείγματά σας, ήρθε η ώρα να μάθετε τι μαζέψατε. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει τα μικροπλαστικά να στεγνώσουν, και να ταξινομηθούν με τη βοήθεια του οδηγού και της φόρμας καταγραφής, που θα σας βοηθήσει να καταγράψετε εύκολα τα πάντα σχετικά με τα μικροπλαστικά που μαζέψατε. 

Μην ξεχάσετε να βγάλετε καθαρές φωτογραφίες από τα καθαρά δείγματά σας τοποθετημένα πάνω σε μιλιμετρέ χαρτί ή δίπλα σε έναν απλό χάρακα και να μας τις στείλετε! 

 

Βήμα 5

Υποβάλετε τα δεδομένα σας

Αφού ολοκληρώσετε την ανάλυση των δειγμάτων σας, μπορείτε να στείλετε τη φόρμα με τα δεδομένα μέσω email στο sosciety.info.gr@gmail.com. Θυμηθείτε να συμπεριλάβετε το όνομα και τις συντεταγμένες της παραλίας που δουλέψατε καθώς και τις ημερομηνίες και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την προηγούμενη ημέρα όπως ζητείται στον οδηγό. Όλες οι συνοδευτικές πληροφορίες που ζητούνται είναι απαραίτητες για να μπορούν να αξιοποιηθούν τα δεδομένα σας.

Εάν μπορείτε να μας στείλετε και το δείγμα σας θα ήταν υπέροχο. Σε αυτή την περίπτωση όμως αποφύγετε σε όλη τη διαδικασία τη χρήση πλαστικών εργαλείων και γαντιών. Επειδή τα μικροπλαστικά που θα στείλετε θα αναλυθούν στο εργαστήριο ως προς τη σύσταση και τις χημικές ουσίες που έχουν, πρέπει να αποφύγετε να έρθουν σε επαφή με άλλα πλαστικά ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεταλλικά εργαλεία (κουτάλι, σουρωτήρι, κουβά) ή γυάλινα (βάζα, δοχεία), και αλουμινόχαρτο για την αποθήκευσή τους και τοποθέτηση σε έναν χάρτινο απλό φάκελο.

Δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να παράσχουμε χρηματοδότηση για την κάλυψη του κόστους των ταχυδρομικών εξόδων/ γραμματοσήμων σε αυτό το στάδιο. 

Μην ξεχάσετε να μας στείλετε τις φωτογραφίες από τα δείγματά σας όπως αναφέρετε στον οδηγό αλλά και φωτογραφίες από τη διαδικασία της δειγματοληψίας σας με την ένδειξη αν συμφωνείτε να δημοσιοποιηθούν στα social media μας!

Αν αναρτήσετε φωτογραφίες, θα μας τιμήσει ιδιαίτερα να μας κάνετε tag (Facebook: sosciety.sce & Instagram: sosciety_sce) καθώς και αν χρησιμοποιήσετε το hashtag #κυνηγοίμικροπλαστικών ώστε να γίνεται πιο ορατή η προσπάθειά σας και να παρακινήσετε κι άλλους/ες να συμμετέχουν!

Θα χαρούμε να απαντήσουμε σε όλα σας τα ερωτήματα! Στείλτε μας email στο sosciety.info@gmail.com, καλέστε μας στο 6973688874,

​ή επικοινωνήστε μαζί μας μέσω των σελίδων μας στο facebook και στο instagram

Eυχαριστούμε θερμά!

 

bottom of page